A Házasság Hete idejére szinte minden nap készülünk valamilyen programmal a Magyar Menyasszony kiállításon. Jöjjenek el, és fedezzük fel közösen a szerelmek és házasságok elmúlt 500 évét.

Színek, jelek, szimbólumok – Tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállításon

Az esküvőt és az azt megelőző udvarlási, párválasztási rituálékat számos motívum és jelkép teszi még színesebbé és izgalmasabbá. Több, ma is használatos jelkép, mint például a vörös rózsa, amely a szenvedélyes szerelemre utal, több száz évre vezethető vissza. A Magyar Menyasszony kiállítás színei, jelei és motívumait mutatja be ez a tárlatvezetés.

Kurátori tárlatvezetés Simonovics Ildikóval.

500 éves visszatekintés a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. A kiállítás több száz ismert és ismeretlen nő történetét eleveníti meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

Nagy napok emlékei… – Zenével és irodalommal egybekötött tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállításon

A kiállítás tereiben járva számos olyan tárgyat fedezhetünk fel, amelyek szinte beszélnek hozzánk. Ezen a zenés és irodalmi tárlatvezetésen egy-egy kézirat és dokumentum hangját fogjuk meghallani pár száz év távlatából.

Guided tour in english in the Hungarian Bride exhibition – Angol nyelvű tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállításon 

 A 500-year look back at women’s position, role, living conditions, personal stories, and marriages. The exhibition brings to life the stories of hundreds of known and unknown women: their fearfully guarded clothes, accessories, and love letters, all of which tell the story of the changing relationship to women’s roles and to weddings and marriages.