Házasság hete 2009

A házasság hetének 2009. évi rendezvénysorozata a mai magyar társadalom helyzetéből indul ki, ahol – ahogyan Pálhegyi Ferenc pszichológus előadás-sorozatának címe is utal rá – „a házasság anomáliái” uralkodnak (szinglilét, élettársi viszony, válás).

A hét üzenete azonban az, hogy a válságból van kiút. Éppen ezért a szervezők Csókay András idegsebészt és feleségét, Ajtay Daniellát kérték fel, hogy legyenek a rendezvény az évi arcai, hiszen az ő életük hűen példázza a fenti gondolatot. Az ismert keresztyén orvos ugyanis hitre jutása után tért vissza elhagyott feleségéhez és családjához.

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját Novotny Zoltán, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke vezette, és a házasságról és megbocsátásról kérdezte a meghívott vendégeket. Csókay András vallomása szerint Isten nagy kockázatot vállalt az ember megteremtésével, és még nagyobbat azzal, hogy szabad akaratot adott neki. A házasság óriási kaland, ugyanakkor hatalmas ajándék; a mindig megújulni képes ember bizonyítéka. A házassági válságokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egyedül Jézus Krisztusra, mint szegletkőre építve lehet megoldani őket. A megbocsátás térdre kényszerít, segít megújulni.

Felesége, Csókayné Ajtay Daniella szerint a házasság alapja az egymás iránti szeretet és egymás kölcsönös segítése. „A mi válságunk idején eszembe sem jutott, hogy ne bocsássak meg. Mindenkinek a szelíd, szeretetteljes megbocsátást tudom ajánlani” – zárta gondolatait.

Radnai Jenő családreferens, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke elmondta, hogy a házasság két ember találkozása, amely a két emberből egyet formál, s ennek az egységnek az egész életre döntő hatása van. Ahhoz, hogy két ember összekösse az életét, nagyon komoly döntést kell hozniuk. Szabó Lőrincet idézve: „azt akarom, hogy a sorsom alkatrésze légy”. „Ez az, amire igent mondok: igent mondok rád, Isten színe előtt. Ha nehézségek merülnek fel, meg kell ismételni, újra ki kell mondani, nap mint nap meg kell újítani ezt az igent” – emelte ki.

Szebik Imre, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke szerint a nők szerepe meghatározóbb: a feleségeken, a nőkön sokkal több múlik, mint a férfiakon. A megbocsátás nem erkölcsi kategória – mondta a nyugalmazott evangélikus püspök –, a megbocsátás kultúrájára volna szükség.

Pálhegyi Ferenc pszichológus, főiskolai tanár kiemelte: a magyar nyelvben a „házasság” a „ház” szóval áll kapcsolatban, ahol, ha fúj a szél, ha esik az eső, biztonságban van az ember. Több évtizedes családgondozói gyakorlata és tapasztalatai alapján is megerősítette az előtte szólók véleményét, hogy a kapcsolat, a házasság kezdetétől rendkívül fontos, hogy győzzön a megbocsátás. „Ha valaki meg tud bocsátani, az Isten műve. Úgy kell megbocsátanunk, ahogy ő teszi: a rosszért nem rosszal fizetve, a gyalázkodásra nem gyalázkodással felelve” – zárta szavait.

A szervezők hangsúlyozták: fontos az egyházak közös fellépése és a megtérésből fakadó jó példák felmutatása. Nem a központi rendezvényeken van a hangsúly – ezeknek ugyanis a figyelemfelkeltés az elsődleges céljuk –, ezért arra biztatják a helyi közösségeket, gyülekezeteket és missziós szervezeteket, hogy bátran csatlakozzanak ők is a rendezvényhez saját programok szervezésével.