Házasság hete 2008

Döbrentey Ildikó és Levente Péter az első sajtótájékoztatón

A Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) szervezésében hazánkban először 2008. február 8. és 11. között tartották meg a házasság hetét. A szervezők január 31-én sajtótájékoztatón ismertették a kampány céljait és a kapcsolódó programokat.

A rendezvény akkori arcai Döbrentey Ildikó és Levente Péter voltak, akik a saját életükből vett példák alapján hangsúlyozták a házasság ápolásának fontosságát.

„A szerelemnek vissza kell kapnia méltóságát – mondta Döbrentey Ildikó –, mert a fiatalok számára e szó jelentése ma sokszor csak az ösztönökre szűkül. A szerelem életre szóló játék, amelyben szabad és boldog gyermekek lehetünk egy csupán kettőnkre tartozó titkokkal teli világban.” Levente Péter elmondta, hogy élete legfőbb eredményének tekinti a házasságát, minden más messze elmarad mögötte. „A biztos alapon nyugvó házasságban nincs helye a sértődésnek, amely bosszút von maga után, csupán a megbántódásnak, amely magában rejti a megbocsátás lehetőségét is” – hangsúlyozta.
A sajtótájékoztatót Novotny Zoltán, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke vezette.

Bíró László püspök, a MKPK családpasztorációs referense a házasságon alapuló család értékéről szólt, hangsúlyozva, hogy családbarát társadalom és családbarát kormány nélkül a család csupán vegetál. „Ez a hét segíthet, hogy családbaráttá váljon társadalmunk, s ezért maguk a házaspárok is tudnak küzdeni” – húzta alá, majd II. János Pál pápát idézve rámutatott, hogy nem a házasság intézményét, hanem a családokat és az embereket kell evangelizálni, mert „az ember van válságban, és nem a házasság”.

B. Pintér Márta lelkésznő, az evangélikus női missziós szolgálat elnöke, a MEÖT női bizottságának tagja elmondta: munkájuk során olyan egyedülálló anyákat hívnak össze, akik elvesztették társukat, és támaszra várnak. Szerinte a házasság hetének az üzenete az, hogy „van remény az összetört kapcsolatok helyreállítására”.

Pálhegyi Ferenc, a Biblia Házassággondozó alapítója kiemelte, hogy nem mindegy, mire épül egy házasság: a homokra vagy a sziklára, hiszen csak a biztos alapokon nyugvó kapcsolat marad meg.

Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője kifejtette: szerinte nem rosszabbak ma sem az emberek, sem a házasságok, mint régen, mindössze a nők helyzete változott meg annyiban, hogy el tudják magukat tartani, így nagyobb az anyagi függetlenségük, és könnyebben tudnak önálló életet kezdeni. A Biblia évéhez kapcsolódva elmondta: a Bibliában Isten férfi és nő kölcsönös szeretetén nyugvó életmodellt mutat nekünk, amely a házasság alapja.

Székely András, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének kutatója azokra a közelmúltbeli kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet röviden, amelyek szerint a házasság milyensége, a kapcsolat minősége nagy hatással van akár a házaspárok életének hosszára is.